Ida Cecilia

Coaching by Ida Cecilia

Frukosttips och recept på overnight oats

Frukosten är ett dilemma för många, även för mig. Många saknar aptit på morgonen. Andra har svårt att komma på en nyttig frukost som de tycker är god, eller tröttnar de på alternativen de kan komma på. Vissa har svårt att hinna med att äta på morgonen.

Exakt hur viktig frukosten är eller inte är råder det lite delade meningar om inom forskningen, men den konventionella visdomen är att frukosten är viktig och jag håller med. Genom att få en bra start ur matsynpunkt lägger man en bra grund att stå på inför resten av dagen så att det blir lättare att undvika blodsockerdippar och dåliga val som görs på grund av trötthet eller att man är för hungrig. Samtidigt måste man komma ihåg att vi inte alla är stöpta i samma form. För vissa fungerar det helt enkelt inte med frukost och då är det kanske bättre att inte känna sig som en dålig människa för det utan se till att skaffa måltidsvanor som fungerar för en.

Jag trodde under många år att frukost skulle ätas så fort som möjligt efter att man vaknat. Det var så det var när jag var barn. Då drogs man upp ur sängen och placerades vid matbordet och förväntades äta om man ville eller ej. Det fungerade aldrig för mig. Jag hade ingen aptit då. Faktum är att man inte måste äta så väldigt tidigt. Det viktiga med frukost är att den första måltiden kommer när du behöver den och att den ger dig det du behöver.

Du kanske inte känner dig hungrig förrän du har varit uppe några timmar och då fungerar det kanske bättre för dig att ta med dig en ordentlig frukost till jobbet att äta under fikarasten istället. Men om du hör till dem som inte tar sig tid att äta på morgonen och inte får något i dig förrän på fikarasten trots att du går och är hungrig, trött och grinig hela förmiddagen fram tills dess, är det kanske smartare att ändra din morgonrutin, kanske t om stiga upp 10-15 minuter tidigare, för att hinna med att äta en bra frukost innan du går hemifrån. Eller åtminstone äta något litet snabbt så att du klarar dig fram till rasten när du får tid att äta en rejälare frukost.

Många tycker att de blir hungriga väldigt snabbt igen om de äter mackor, müsli eller gröt till frukost och man kan få samma problem med receptet på overnight oats som jag rekommenderar här nedanför. Det kan bero på att många frukostvarianter består till väldigt stor del av kolhydrater och är ganska fett- och proteinsnåla. Många upplever att de står sig längre om de äter mer proteiner eller fett till frukost. Ett snabbt, enkelt och nyttigt sätt att få i sig mer protein och fett till frukost är att komplettera med ett kokt ägg vid sidan av.

Om man har svårt att få ordning på frukostätandet på grund av att man har ont om tid på morgonen eller tycker att det är jobbigt att fixa frukost då, är ett bra knep att förbereda den kvällen innan istället. Då har man kanske också lättare att komma på olika alternativ så att man kan variera sig och inte behöver äta precis samma sak varje morgon.

En av mina favoritfrukostar är ”overnight oats”, dvs havregryn som legat i kylen och gottat till sig med t ex mjölk, nötter, frukt och bär. Fördelen med overnight oats är att det är ganska enkelt och snabbt att göra, kan förberedas kvällen innan och kan varieras i princip i oändlighet. Här är ett grundrecept som kan varieras efter tycke och smak:

1 dl havregryn
1/2 msk linfrön
1/2 banan (mosad)
1 tsk hackade mandlar2 tsk russin
1 nypa kanel
1 nypa ingefära
1/2 dl mjölk
ev lite salt

Blanda alltihop i en burk med tättslutande lock, mixa om du vill ha det slätare och krämigare, och ställ i kylen över natten. Vill du kan du tillsätta olika frukter och bär på morgonen. Använder du frusna bär kan de läggas i tillsammans med resten redan kvällen innan. Även torkad frukt kan stoppas i kvällen innan. Du kan välja andra fröer och nötter om du inte gillar just lin och mandel. Mjölken kan bytas ut mot t ex havremjölk, mandelmjölk eller yoghurt om man föredrar det. Även andra samksättare än kanel och ingefära kan användas, t ex kardemummma, cacao, kokos, vanilj eller kaffe. Som sagt, möjligheterna är oändliga 🙂

overnight oats

Annonser

2 kommentarer på “Frukosttips och recept på overnight oats

  1. freja
    4 oktober, 2014

    Så bra tips! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 2 oktober, 2014 by in Tankar och tips and tagged , , , .
%d bloggare gillar detta: