Ida Cecilia

Coaching by Ida Cecilia

Därför behöver du veta vad vetenskaplighet betyder

Jag har senaste veckorna tvingats igenom mitt livs andra kurs i vetenskapsteori och forskningsmetodik. Var väl på tiden eftersom det var 15 år sedan förra gången. Jag kan inte påstå att jag tycker det är så himla intressant, men det är VIKTIGT. Jag förvånas ofta över hur lite folk i allmänhet förstår vad vetenskaplighet egentligen är och jag märker att det är ett problem, för gör man inte det så kan andra slå i en nästan precis vad som helst. Och de gör det. Och tjänar storkovan på alla värdelösa preparat och råd de kränger till folk.

Kollar man på internet verkar många vara helt övertygade om att forskning är nån slags konspirationsteori som går ut på att lura dem och de tror hellre på den trevliga försäljaren än på vetenskapen -framförallt när den trevliga försäljaren berättar att forskningen är en konspirationsteori som går ut på att lura folk…

Jag hoppas och tror att de flesta inte tänker så, men det finns trots allt många som slösar bort stora summor pengar som de egentligen kunde använt till något bättre, på saker som inte funkar. Det finns också fall där människor tar beslut som är rent farliga. Det finns t ex personer som struntar i att vaccinera sina barn för att det ”är farligt” och de har sett en massa ”bevis” för det. Somliga kränger i sig en massa silver för att det påstås hjälpa mot i stort sett allt och snubben som säljer det låter väldigt övertygande när han säger att man inte kan lita på ”forskarna” -för att inte tala om alla de som tar det varje dag och säger att de mår prima.

Om man inte har en grundläggande förståelse för vad vetenskaplighet är, är det svårt att avgöra vem man ska lita på -den som säger att vaccin är farligt, att silver botar dina sjukdomar och att forskarna ljuger, eller forskaren som säger att alltihop är kvacksalveri. Kan man inte granska påståendena kritiskt från ett vetenskapligt perspektiv ser det ut som om det bara är ord som står mot ord och man tror på den som är bäst på att argumentera, vilket inte alltid är samma sak som att ha rätt.

Jag tycker om vetenskap och forskning. Jag vet att de inte är perfekta, men eftersom jag vet vad de innebär, vet jag också i vilken grad man kan lita på dem. Jag vet deras begränsningar och styrkor. Jag vet vad man kan förvänta sig av något som har stöd i forskningen, som är vetenskapligt.

Det är viktigt att man vet vad vetenskaplighet innebär, så att man kan skilja bra vetenskap från dålig. Många säger att de bygger sina påståenden på ”vetenskap”, många hänvisar till ”forskning”, men om man inte vet vad som är bra och dålig forskning, kan man inte avgöra om de går att lita på eller ej.

Jag vet hur man känner igen kvacksalvare, eftersom jag ser om någon inte ägnar sig åt seriös forskning och vetenskap även om de påstår sig göra det. Jag ser skillnad på forskare och vanliga förståsigpåare eller självutnämnda experter och jag förstår varför en forskares ord ofta bör väga tyngre (de har kompetens att undersöka saken systematiskt och har gjort det) när deras meningar går isär.

Ofta kommer klienter och frågar mig om en viss produkt eller en viss metod, teori eller liknande. Finns det inga vetenskapliga belägg för det så säger jag det. Jag rekommenderar sällan något som jag inte vet grundas i forskning. Visst, det gör att jag blir lite begränsad eftersom det finns saker där ute som verkar väldigt bra, men där det inte finns forskning som bevisar det. Till gengäld finns det mycket som verkar bra men som forskningen klart och tydligt visar inte är det också. Att det verkar bra behöver alltså inte betyda att det verkligen är det och mina klienter måste kunna lita på att jag verkligen vet vad jag pratar om.

Om det inte finns vetenskapliga belägg kan man prova det ändå om man vill, men det är bra att veta skillnaden på om det bygger på vetenskap eller ej. Finns det vetenskap bakom kan man förvänta sig att det funkar på ett helt annat sätt än om det inte gör det. Finns det inte solid vetenskap bakom så är det mer en chansning. Kanske funkar det, kanske inte. Därför är det bra att veta vilket det är. 10560589_10152249732647301_708787477306664050_o

I nästa post kommer jag ta upp hur man känner igen bra vetenskap och avslöjar ovetenskapliga påståenden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 17 februari, 2015 by in Tankar och tips and tagged , , , , .
%d bloggare gillar detta: