Ida Cecilia

Coaching by Ida Cecilia

Pyttehus…

…Eller ”tiny house” som man brukar säga på engelska är ett av mina favoritkoncept. Det handlar helt enkelt om att bo på mindre yta men använda utrymmet smartare istället. Min familj har en ganska liten sommarstuga, så jag är på sätt och vis uppvuxen med compact living en del av året, vilket kanske kan vara ett skäl till att det ligger mig så varmt om hjärtat. För mig är det förknippat med mys och gemyt. Det är dock inte bara känslomässiga skäl till att jag är så förtjust i små bostäder. Det finns några rationella skäl också.

Under de senaste 100 åren har våra hem blivit allt större och större och vi använder fler kvadratmeter/person, men det har sitt miljömässiga och ekonomiska pris. Minihemmens ökade populäritet är nog till stor del en reaktion på det. De är på många sätt billigare och miljövänligare än våra konventionella stora hus, både för att de kräver mindre byggmaterial och mindre energi. Det kan t ex betyda att man kan äga sitt hem på riktigt istället för att ta ett banklån på flera miljoner kronor.

De tar inte heller upp så mycket plats, vilket innebär att en mindre tomt ändå kan rymma både ett hem och plats för trädgårdsnjutning eller odling. Moderna minihem har allt man behöver för att kunna leva bekvämt och med de moderniteter, som t ex internet, som vi vant oss vid. Det finns däremot inte plats för en massa onödiga ägodelar och den enkelheten kan vara nyckeln till både ekonomisk trygghet och större ekonomiskt svängrum såväl som mindre stress och ökad livskvalitet.

Minihemmen har inte fått samma uppsving i Sverige som t ex i USA. I Sverige är det så vitt jag förstår ofta ganska mycket krångel för den som vill leva i ett minihem och ha det som permanent bostad. Våra regler är anpassade för den överdrivna bostadsstorleken som vi vant oss vid under flera decennier vilket skapar svårigheter för den som vill bo litet. Det är synd, eftersom vi ju parallellt med våra stora hus också har en lång tradition av småhus i form av stugor och friggebodar på lantställen och kolonilotter. Det är trist att inte kunna ta vara på och bygga vidare på den traditionen genom att också skapa moderna men små permanentbostäder där den som vill kan leva med mindre miljöpåverkan och smartare ekonomi.

Det verkar dock som om det kan vara ett trendbrott på gång. För några år sedan började de första riktigt små fristående studentbostäderna dyka upp. I och med att fler av oss får upp ögonen för nödvändigheten av att tänka mer på miljön samtidigt som många också börjar tänka i nya banor runt fritid och pengar, följs de kanske av andra små bostäder så småning om.

Tillbaka till Drömväverskan

10527815_678139505567983_894832754290927478_n

Lämna en kommentar

Information

Detta inlägg publicerades på 12 juli, 2014 av i Tankar och tips och märktes , , , , .