Ida Cecilia

Coaching by Ida Cecilia

5:2 dieten

Jag får ofta frågan om jag rekommenderar 5:2 dieten. Svaret är ”njae”. Jag ser inget problem med 5:2 dieten för friska, vuxna så länge man inte mår dåligt av den, men jag är inte övertygad om att den verkligen är så effektiv och hälsosam som det påstås. Det svårt att säga om det i själva verket är bättre än att t ex äta sunt och lagom mycket 7 dagar i veckan.

Tanken bakom 5:2 är i princip att om man äter väldigt få kalorier 2 dagar i veckan, är det svårt att äta så pass många kalorier resten av tiden att man får i sig för många. Följden skulle då bli att man går ner i vikt eller behåller en normal vikt. Det verkar som om det faktiskt stämmer för de flesta som provat dieten. En annan grundläggande tanke med 5:2 dieten är att det finns vissa studier som tyder på att det är nyttigt att fasta regelbundet och i allmänhet äta en kalorisnål kost, dock finns det inte mycket forskning på människor.

Det närmsta man kan komma är undersökningar på apor och där kan man se att i en undersökning där ena gruppen apor får äta kalorireducerad kost och den andra får äta hur de vill, håller de på kalorireducerad kost sig friskare. När man jämför apor som får äta kalorireducerad kost med apor som får äta nyttig kost i lagom mängd är skillnaden däremot ganska liten. Om samma sak gäller för människor verkar det alltså som om man lika gärna kan käka nyttigt och lagom mycket 7 dagar i veckan och det är upp till var och en vilket som är lättast att hålla fast vid över lång tid.

Jag tycker inte det är lämpligt att säga som vissa förespråkare gör att det är ok att äta precis vad som helst under dagarna man får äta obegränsat. Kost handlar inte bara om kalorier utan om näringsämnen också och det är dumt att stoppa i sig en massa skräpmat oavsett om man fastar vissa dagar eller ej. Det är alltid bättre att äta nyttig mat än att äta skräp, så att man vet att man får i sig tillräckligt av alla näringsämnen och inte för mycket av något onyttigt ämne. Om man äter nyttig mat på sina ”ätdagar” också, ser jag inga problem med att prova dieten.

En sak som jag tycker man ska tänka på när det gäller 5:2 är att kost inte bara handlar om ätandet. Det handlar om livskvalitet i ett vidare perspektiv. För vissa går det alldeles utmärkt att äta väldigt lite under en dag, men andra mår väldigt dåligt när blodsockret blir för lågt. Det är inte alls ovanligt att man blir trött, grinig, irritabel, nedstämd, får svårt att koncentrera sig och får huvudvärk.

Vissa som provat 5:2 säger att de fått dessa problem i början men att det gått över efter en tid, men det går inte över för alla. För vissa fungerar andra varianter bättre, tex 16:8, där man äter fritt under 8 timmar varje dag och fastar helt under 16 timmar. Andra får problem med det upplägget också. Om man märker att man mår dåligt eller blir trött och grinig på fastedagarna tycker jag att man ska fråga sig själv om det är värt det att må dåligt 2 dagar varje vecka; du lider, orkar inte göra de sakerna du tycker om att göra, det påverkar dina prestationer på jobbet och det kan göra dig till en otrevlig familjemedlem. Kort sagt är det 2 dagar som i princip går förlorade från ditt liv varje vecka.

Mår man dåligt på fastedagarna är det säkert bättre om man tänker holistiskt och ser på total upplevd livskvalitet, att strunta i 5:2 och lägga upp sin kost på ett annat sätt som passar en bättre. Det förbättrar ju också förutsättningarna för att du ska kunna hålla fast vid en nyttig kosthållning på lång sikt och undvika att det spårar ur i jojo-bantning.

Man ska också vara medveten om att 5:2 är ett förhållandevis nytt fenomen och att det inte finns särskilt mycket forskning om det. Den mesta av forskningen är gjord på djur och det är inte säkert att effekten är likadan på råttor som på människor. Mig veterligt finns det inte heller några stora, långsiktiga jämförelser mellan 5:2 och andra dieter där man äter 7 dagar i veckan. Det som finns är enskilda personer som provat och är nöjda eller missnöjda, men det är inte samma sak som vetenskap.

Att en enskild person upplever att de mår bättre eller går ner i vikt när de börjar med en diet kan bero på mycket annat än bara dieten. Det kan t ex röra sig om placebo, ren inbillning eller att förändringen i sig oavsett vad det är som förändrats har påverkat kaloriintaget inledningsvis. Om personen gjort fler livsstilsförändringar samtidigt, t ex börjat träna mer samtidigt som hen lagt om kosten går det inte att avgöra vad det faktiskt är som orsakat de goda resultaten. Därför är det är mycket viktigt att det görs ordentlig forskning innan man går ut och uttalar sig om vad som är bra och vad som är dåligt.

Sammanfattningsvis alltså: Det är inte alls säkert att 5:2 är bättre än dieter där man äter lagom mycket nyttig mat 7 dagar i veckan, men behöver du gå ner i vikt och tenderar att äta för mycket kan det här vara ett sätt att begränsa kaloriintaget. Prova om du vill och se hur du mår men om du fortfarande blir trött och grinig på fastedagarna efter ett par veckor är det förmodligen bättre om du väljer ett annat alternativ.

Tillbaka till Drömväverskan

recept-6576-460x345

Lämna en kommentar

Information

Detta inlägg publicerades på 13 september, 2014 av i Tankar och tips och märktes , , , , , .