Ida Cecilia

Coaching by Ida Cecilia

Släpp kreativiteten fri! Del 1

Jag tänkte ägna denna och 2 kommande poster åt kreativitet. Eftersom kreativitet öppnar upp för nya möjligheter och annorlunda lösningar är det en fantastisk tillgång när det gäller att forma sitt liv så att man lever livet så som man vill leva. Kreativitet ofta nyckeln till problemlösning av alla slag, både i privatlivet och i det proffessionella livet.

Kreativitet skapar inte bara glädje och skönhet. Att uttrycka sig själv på ett kreativt sätt kan också hjälpa oss att lära och växa. Det kan hjälpa oss att hitta vår identitet eller få bättre självkännedom genom att utforska den. Det kan hjälpa oss att förstå oss själva, våra känslor och våra upplevelser. Det kan också vara ett sätt att bearbeta smärta, svåra känslor och trauman så att man kan börja läka.

Kreativitet är inte något man har turen att födas med eller oturen att vara utan, det är något som kan tränas upp.

Hur vi tänker och vad vi gör påverkar vår kreativitet. Det finns omständigheter, tankar och beteenden som kväver vår kreativitet och andra som släpper den lös. Lär dig vad som kväver din kreativitet och vad som får den att vakna. När är du som mest kreativ? Vad gör du då? Var är du? Vad blir du inspirerad av? Skapa utrymme för kreativiteten genom att rensa bort sådant från ditt liv som kväver den och gör sådant som väcker den.

Kreativitet behöver utrymme. Avsätt en stund varje dag för kreativt skapande, även om du bara lyckas avsätta 20 minuter. Gör det till en vana genom att göra det samma tid varje dag och betrakta det som ett åtagande att göra det just då, varje dag, vad som än händer. Alla har vi dagar när vi inte har lust eller när inspirationen sviker. Det är viktigt att komma ihåg att inspiration kommer ifrån handling. Om du sätter igång så kommer inspirationen oftast. Ju mer du gör en vana av att vara kreativ vad som än händer, desto bättre kommer hjärnan bli på att ge dig inspiration just då.

Ha också en speciell plats för ditt skapande. Du behöver inte ha en hel ateljé. Ett litet skrivbord i ett hörn i ett rum eller ett staffli i sovrummet räcker. Om du inte avsätter tiden är risken stor att dagen går utan att det blir av och om du inte har en speciell plats finns risken att det inte blir av på grund av att du först måste göra plats och sedan ta fram grejerna du behöver och göra en massa förberedelser. Då finns risken att tröskeln för att komma igång blir för hög och du väljer att t ex sätta dig framför tvn istället eftersom det är enklare.

Släpp taget om perfektionismen, den dödar kreativiteten. När vi försöker vara perfekta blir vi rädda för att misslyckas eller inte duga och rädsla begränsar våra tankar till sådant som är invant och tryggt. Kreativiteten finns bortom sådana tankar. Dessutom, om något är perfekt så behövs kreativiteten inte längre eftersom vi inte behöver ändra eller lägga till något. Perfektionismen är kreativitetens fiende. Ingen och inget kan vara perfekt, så sluta försöka. Omfamna istället dina svagheter och bristerna i det du skapar. De är bevis på att du är mänsklig och att det du gör är gjort av en levande människa och inte en maskin.

Sluta vara kritisk mot dig själv. Lägg märket till hur du själv pratar och tänker om din kreativitet och ditt skapande. Om du märker att det du tänker huvudsakligen är negativt, träna dig på att vara mer uppmärksam på dina tankar och att byta ut negativa tankar mot positiva. Du kan t ex använda affirmationer för att bygga upp en vana av att tänka positivt om ditt skapande.

Jämför dig inte med andra. På samma sätt som det inte är meningsfullt att jämföra en krukväxt med en hund är det fullständigt meningslöst att jämföra sina kreativa skapelser med någon annans. Ni är helt olika individer. Ni har olika drivkrafter, olika mål, olika tankar. Du känner dina skapelser utan och innan, du är medveten om varenda litet fel de har men det du ser när du tittar på någon annans skapelse är oftast en presentation som syftar till att visa den från dess bästa sida. Du vet inte vilken den bakomliggande ambitionen var, du känner inte verket utan och innan på samma vis som du känner ditt eget, vilket innebär att du är blind för många brister i det som skapats av någon annan. Därför är det fullständigt orättvist att jämföra det man gjort själv med det någon annan gjort.

Nu börjar den här posten kännas lång och det finns mycket kvar att säga, så jag avslutar här och återkommer med mer om att släppa kreativiteten fri om några dagar. stay tuned! 🙂

Tillbaka till Drömväverskan

4392_90032632300_6044254_n

Lämna en kommentar

Information

Detta inlägg publicerades på 11 juni, 2014 av i Tankar och tips och märktes , , , , , .